Html5 vs Flash

De discussie van flash en html5 is inmiddels even afgezwakt. Geïnitieerd door Apple is html5 gebombardeerd tot de nieuwe multimedia standaard die Adobe’s flash ver voorbij zou moeten streven. Het leek Apple heel even te lukken en misschien is het voor een deel ook wel geslaagd. De publieke opinie zal inmiddels naar html5 leunen. Maar is dat terecht? Uiteindelijk was het Apple vooral te doen om de videocodec die gekozen zou moeten worden voor html5. Door een belang te hebben in een van de beschikbare videoformaten h.264 zou Apple via MPEG LA royalties ontvangen indien deze codec uiteindelijk als standaard voor html5 gekozen zou worden. Hoewel html5 bij lange na nog geen bruikbare standaard is was het voor Apple wel zaak om zo snel mogelijk deze discussie te beslechten. Door html5 op te hemelen en te pushen hebben ze de discussie voor de videocodecs versneld op de kaart gezet. Of ze de buit nu binnen hebben?

Apple heeft tijdens deze campagne afgegeven op Flash. Dit paste toch al uitstekend bij hun besluit om Flash te weren van de iPhone, iPod en iPad. Html5 zou dé betere vervanger van Flash zijn. Uiteindelijk baseerden zij deze discussie op video. Daarmee doen zij Flash zeer tekort. Dit is namelijk een platform waarop interactieve applicaties en websites, zoals Toolblox, ontwikkeld kunnen worden met behulp van een volwassen op ecma gebaseerde scripttaal. In ieder geval zou h.264 de vervanger moeten zijn van Flash Video (FLV). Het leuke hiervan is dat in de praktijk het FLV bestand als fallback zou gaan fungeren. Dus wanneer alle andere video-opties niet meer werken is FLV het basisformaat. Waar heb je het dan nog over.

Vanuit W3C wordt aangegeven dat de Html5 pas in ongeveer 2020 klaar is. Apple en Microsoft proberen deze standaard echter te pushen. Sommige browsers ondersteunen html tot een bepaald niveau en voor sommige functies hebben ze zelf iets ontwikkeld. Dit is een stap terug in de tijd. Rond 2000 waren er ook nog geen standaarden. Microsoft had destijds in zijn Internet Explorer zoveel eigen verzonnen functies toegevoegd, dat deze websites niet werkten op andere browsers en vice versa. Ontwikkelaars hebben hier nachtenlang van wakker gelegen. En nu gaat dit verhaaltje weer helemaal opnieuw beginnen als we niet oppassen. Waarvoor eigenlijk?

De browserstrijd is volop gaande. Internet Explorer is nog wel de grootste maar zeker niet de enige. De browsers is het eraan gelegen om vooruitstrevende functies beschikbaar te maken aan de ontwikkelaars. De ontwikkelaars zijn gecharmeerd van Flash en proberen dit met workarounds als jQuery op te vangen. HTML5 zou hun een stap dichterbij kunnen zetten. Maar dan vraag je je af, waarom leer je niet werken met Flex of Flash? ECMA script is zowel de basis voor Javascript als voor Actionscript (Flash).

Als ik deze discussie bekijk, dan kan ik niet anders dan concluderen dat er geen duidelijke lijn wordt getrokken wat waarvoor dient. HTML heeft zijn sterke kanten en Flash heeft zijn sterke kanten. Deze kunnen afzonderlijk of met elkaar gebruikt worden. Maar het is geen goede zaak als de ene techniek de andere probeert te evenaren en daardoor teveel de nadruk legt op de sterke punten van de ander.

Advertenties

Over freek

Internetverslaafde
Dit bericht werd geplaatst in Internet en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s